RAAK

Vandaag schrijf ik mijn blog vanuit een titel. Raak. Ik weet (nu nog) niet waarom. Anders schrijf ik altijd een verhaal en dan komt er wel een titel op. Nu niet. Ik dacht RAAK. Ik zat op de boot, op de terugweg van een van de Waddeneilanden, en blikte even terug op twee mooie dagen. Ik was daar overigens om te werken en het was raak geweest. Raak op alle fronten. Om een idee te geven; Een dag eerder kwam ik aan bij de haven en het waaide flink. Mijn op dat moment iets te lange grijze haar, besloot een volledig ander kapsel aan te nemen. Eenmaal op de boot merkte ik het heerlijke verlossende gevoel van het afvaren. Ik was los van de wal en op weg naar een eiland. Het was alsof ik ècht iets achter mij liet, maar vraag me niet wat.

Eenmaal aangekomen ging ik direct aan het werk maar zo voelde het dit keer niet. Het was vanaf het eerste moment raak. Jeetje wat voelt het fijn als je lekker raak loopt te schieten. Zo kan ik het heel lang volhouden. Op de terugreis realiseerde ik wat er was gebeurd. Dit gevoel van raak schieten. Het raken van mensen suggereert dat ik dat zelf doe. Ik ben immers coach en mijn vak bestaat uit het raken van mensen waardoor ze in beweging komen in de richting van hun diepere verlangen. Maar dit keer was het anders. Maar wat?

Gelukkig duurt de bootreis een uur en helpt het prachtige uitzicht over het Wad om het kwartje te laten vallen… IK ben niet degene die raakt. Ik ben niet op jacht en dus ook niet druk aan het mikken en schieten. Het is de coachee zelf, die zichzelf raakt. Hij/zij is degene die tot inzichten komt. Mijn lijfspreuk : “leg de werkdruk bij de ander”, heeft ineens een veel diepere betekenis gekregen.

Vertaald naar de missie van Quality Contact betekent dit dat we het coachend leiderschap nog meer moeten aanmoedigen en ontwikkelen. Alleen dan zijn teams of welke samenwerkingsvorm dan ook in staat om vanuit gemakkelijke daadkracht te ontwikkelen naar de volgende fase. De weg van de minste weerstand wordt vanuit innerlijke overtuiging ingewisseld voor het hobbelige pad van ontwikkeling en om de metaforische titel er nog even bij te pakken: “Als je raak wilt schieten, zul je jouw vizier moeten richten op de obstakels, op de beren op de weg”. Dan alleen ga je raak schieten en kom je wekelijks thuis met een mooie buit.

NB: Het enige wat je kunt raken ben je zelf.

Henk Wierda

Deel dit bericht op