Leiderschap

Vorig jaar, ongeveer deze tijd, kwam ik in contact met Lennard. Hij is een jonge en zeer talentvolle fysiotherapeut. Sinds een aantal jaren is hij werkzaam in een prachtige groepspraktijk in het oosten van het land waar veel verschillende disciplines elkaar versterken. Ik ontmoette hem via een goede vriend, die mede eigenaar is van de praktijk. Ik werd uitgenodigd om te praten over een mogelijk opleidingstraject voor Lennard waarin hij zich zou kunnen ontwikkelen tot maat binnen de maatschap.

De concrete vraag die mij gesteld werd was welke cursussen Lennard zou kunnen volgen en welke rol ik daarin zou kunnen spelen. Toen we er dieper op in gingen kwamen we tot de conclusie dat de behoefte niet zozeer ging over het aanleren van allerlei vaardigheden, maar veelmeer over het ontwikkelen van leiderschap. Nou, daar had ik wel een oplossing voor. Gedurende een jaar zijn we de samenwerking aangegaan waarin Lennard werd gecoacht in het aangaan van zijn uitdaging:

“Per 31-12-2019 ben ik klaar om als volwaardig lid van de maatschap toe te treden”.

En wanneer ben je dan klaar? Wat is er dan meetbaar en merkbaar veranderd waardoor de maatschap en natuurlijk Lennard zelf zal zeggen: “Ik ben er klaar voor”. Naast een aantal praktische en zeer meetbare zaken, zoals financiering op orde en inzicht in alle taken was en is de groei in Leiderschap een hoofddoel. Tijdens de eerste sessie gaf Lennard aan dat hij zichzelf op dat moment, op de schaal van 1 t/m 10, een 3 gaf. Hij begreep dat het hier niet om een persoonlijke veroordeling ging maar om het inzichtelijk maken van de mogelijkheid tot groei, want veroordelen doen we niet aan toch?

Iedere twee weken hebben we coach gesprekken gevoerd aan de hand van de KATA methodiek, waardoor we steeds de focus hadden op één te verbeteren resultaat. Lennard pakte het fantastisch op en al snel begon hij zelf te experimenteren met het coachen van een aantal van zijn collega’s. Gestaag boekte hij vooruitgang op bijna alle resultaatindicatoren.

Nu zijn we in de laatste twee maanden van het traject beland en een paar weken geleden hebben we zijn uitdaging volledig herijkt aan de hand van alle geleerde lessen en de huidige stand van zijn resultaten. Het resultaat mag er wezen. Ik vroeg Lennard hoe hij op dit moment tegen zijn “Leiderschap” aankeek. Ik zag aan zijn gezicht dat er een onduidelijke tweestrijd aan de gang was. Hij antwoordde met iets minder kleur op zijn gezicht “Nog steeds een 5”. Ik vroeg waarom hij het nog maar een 5 vond. De kleur trok nog een beetje verder weg. Hij antwoordde: “Nee, ik ben nog geen leider!” Ik merkte een kleine frustratie in zijn stem en vroeg “Waarover wil je dan leider zijn? Wanneer is het voor jou een 7? Stilte en mogelijk nog meer frustratie en toen? laten we zeggen dat het kwartje echt viel.

Persoonlijk Leiderschap gaat over mijzelf? Heb ik te groeien in het leiding nemen over mij?

Zijn kleur kwam met een klap terug. Dan heb ik denk ik wel een 8, sterker nog, dan heb ik zeker een 8. Ik heb mijzelf iedere week uitgedaagd om nieuwe experimenten aan te gaan en steeds weer mijn geleerde lessen te noteren! Daar gaat het dus over. Het was een echt AHA moment, waardoor er een mega sprong van een vijf naar een acht werd gemaakt. Lennard was al een leider maar moest het zelf nog gaan zien.

Henk Wierda Trainer/coach

[activecampaign form=70]

Deel dit bericht op