In de serie Verhalen van Verandering – deel 2 – Hoe ben jij directeur van jouw BV-Ik op het werk?

 

Ik werk al bijna 27 jaar bij mijn huidige werkgever. En één van de dingen die mij altijd heeft verbaasd, is het feit, dat er iets met medewerkers lijkt te gebeuren, wanneer zij op de werkvloer verschijnen en aan de slag gaan.

Deze medewerkers staan doorgaans vol in het leven. Zij runnen een huishouden, vaak met een gezin, waarin zij vele talenten en vaardigheden moeten inzetten. Huis moet opgeruimd blijven, de financiële huishouding moet up-to-date blijven, plannen en organiseren om de verplichtingen van alle gezinsleden op elkaar af te stemmen, sociale leven levend houden en ga zo maar door. Vanuit een helikopterview gezien runnen de mensen gewoon een bedrijf. Zij zijn directeur van: BV Ik!

Maar zodra diezelfde kanjers op de werkvloer aanwezig zijn, gebeurt er iets geks. In een zakelijke omgeving werken we met hiërarchie en management, met functiebeschrijvingen die duidelijk maken wat je taak en je verantwoordelijkheden zijn, met regels omtrent arbeidstijden of fiatterings-bevoegdheden. En dan veranderen deze getalenteerde mensen in afwachtende mensen. Dan gaan we toetsen of “het wel mag van de baas” of wachten we af totdat iemand zegt dat er iets gedaan moet worden.

Deel dit bericht op