Refresh jouw KATA’s na de vakantie

Je voeten niet in het warme zand, maar op weg naar je werk. Het is maandag. Een periode van vrijheid, toffe activiteiten, rust, gezelligheid ofwel vakantie is voorbij. Of is er geen verschil?

Heb je in gedachte de route naar je werk afgelegd op je fiets, in de auto of de trein?
Keek je uit naar het weerzien van bepaalde collega’s, naar een traktatie uit je favoriete koffiebar?
Misschien heb je de laatste dag van je vakantie al wat werk voorbereid of bedacht wat je als eerste gaat doen? Of heb je, net als vele andere, niet nagedacht over je “1e stap naar het werk en doe je gewoon wat er gevraagd wordt.

Wist je trouwens dat onze hersenen een wirwar van verbindingen zijn? Dat deze verbindingen onze helpen zaken te herinneren. Dat je door een van deze herinneringen op het werk beland bent.
Je wist immers na je vakantie nog precies welke route naar je werk leidden. Onze hersenen, een leverkleurige massa, slaat herinneringen op door middel van onze zintuigen. Zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Door de manier waardoor de wind door je haren waait of een geur die je ruikt, waan je jezelf bijvoorbeeld weer even op een hagelwit strand of in de bergen.

Toch wel makkelijk dat je hersenen zaken onthouden en dat jij voor vele handelingen een routine gebruikt. Dit is je KATA. De manier waarop jij dingen doet, jouw routine.

Is jouw manier van dingen doen op vakantie gelijk aan je manier van doen op het werk? Neem jij dezelfde eigenschappen en voorwaarden mee? Voor het uitzoeken van een vakantie nemen we uitgebreid de tijd. De vakantie moet aan onze eisen voldoen. Op vakantie willen we ons goed voelen. Dingen doen waar we blij van worden. Wat dan ben je op je best. Dan kan je ontspannen, genieten. Ben je de grappigste, innovatiefste man/vrouw op aarde. Want he, ik heb maar een paar weken vakantie en die besteed ik goed.

Dat de meeste van ons, 48 weken per jaar, de “vakantie” KATA vergeten is niet gek. We zijn vergeten om onszelf te vertellen dat we deze manier van dingen doen ook elders kunnen gebruiken.

Stel je eens voor, dat jij deze manier van doen meeneemt naar je werk. Dan ben jij de leider van een nieuwe persoonlijke KATA. Jij weet als geen ander welke eigenschappen, voorwaarden voor jouw belangrijk zijn. Jij weet waardoor je hart sneller gaat kloppen, jij weet wat goed voor je is. Jij weet waarin je nog beter wilt worden.

Stel je eens voor, hoe goed zou jij dan zijn in je werk? Dan heb je het anders te doen dan je nu doet.

Tijdens ons gratis  KATA-seminar ontdek je hoe!

Deel dit bericht op