Verantwoordelijkheid, angst of onzekerheid?

Al jaren ben ik een voorstander om te leven vanuit mijn waarden, waarden die mij ieder moment triggeren om blij en gelukkig te zijn. Je hoort vaak mensen zeggen, dat zijn mijn waarden, dat is mijn opvoeding, dat is mijn karakter. Ik probeer dan de vraag te stellen, wat zijn dan jouw waarden? En hoe ben je dan opgevoed?

Nu worden deze termen steeds belangrijker in deze tijd van onzekerheid. In mijn geval is net als bij vele andere ondernemers de omzet volledig weggevallen. Mijn waarden zijn verantwoordelijkheid, verbinding, passie, ontwikkeling en zekerheid. De eerste en de laatste staan in deze tijd behoorlijk onder de druk en ik merk ook bij mezelf een interne rust.

Verantwoordelijkheid draag ik naar mijn gezin, mijn partner en mijn kinderen. Ik voel de interne rust en die straal ik ook uit in woord en gedrag. Ik voel dat deze tijd heel veel kansen biedt om anders te praten over de huidige tijd en de tijd die gaat komen. Ik merk aan mezelf dat juist ik hier een verschil in kan aanbrengen. Ik weet ook dat ik er kan zijn voor al die andere mannen die net als ik de verantwoordelijkheid voelen om er te zijn voor de mensen om me heen en vooral mijn gezin.

Er is voor mij zakelijk en financieel even geen zekerheid. Ik ben DGA en zoals het nu nog is geregeld val ik net overal buiten. Mijn onderneming heeft gelukkig weinig vaste kosten en kom ik niet in aanmerking voor een regeling, ik ben voor de wet geen Zzpér en dus val ik er naast EN toch voel ik geen onzekerheid. Ik merk dat ik juist in mijn kracht kom om opnieuw naar de huidige situatie te kijken. Waar liggen kansen, waar kan ik een bijdrage leveren, waar krijg ik voldoening van?

Ik richt mij op ondernemers, leiders en kostwinners die ook niet weten hoe de toekomst eruit ziet, ik richt mij op HR managers, leiders en directeuren die mogelijk net als ik willen sparren over hoe we ons voorbereiden op een andere toekomst. Hoe gaan wij zorgen dat we nu de energie aanspreken om in beweging te komen, hoe gaan we ons voorbereiden om te beginnen aan een nieuwe competitie, hoe ziet onze voorbereiding eruit?

Ik ben zelf vooral bezig om een plaatje te maken van een situatie zoals hij eruit komt te zien. Het kan niet anders dan dat we leren van de huidige crisis. We werken veel thuis, we communiceren via telefoon, mail en video mogelijkheden. We zoeken andere manieren om effectief te zijn en ook ons leiderschap te pakken, als leider van je organisatie, en dan denk ik zowel zakelijk als privé.

Ik gun jou een aantal mensen om je heen die jou in je kracht zetten, die je aansporen voor in de bus te gaan zitten en leiding te nemen over het (werk) leven dat eraan gaat komen.

Wil jij sparren, kan ik jou steunen, zoek jij naar inzichten??? Ik zit klaar om jou te steunen, naar je te luisteren, je tips te geven, anders naar zaken te laten kijken. Uiteindelijk moet jij het zelf doen en je hoeft het NIET alleen te doen.

Reinier van der Putten

Deel dit bericht op